Promo ! Klik Ler..

Monday, December 20, 2010

Sedikit tentang Bahasa Indonesia..Jom belajar !

Assalamualaikum wbt..

Malam ni,ana nak post entri tentang bahasa Indonesia pula..
Ye la,ana yg baru 6 bulan duk sini,dh byk perkataan ana belajar..
Dan x dinafikan kdg2 dlm post ana kt blog ni,ana byk jugak la menggunakan bhs Indonesia..
Jadi, untuk memudahkan para pembaca, ana nak kongsi beberapa perkataan BI..

teman = kawan
dosen = pensyarah
air putih = air masak
manis dingin / mandi es = Teh O Ais
 (kdg2 kalo order Mandi Es,waiter msti nk buat lawak ckp,' x mndi lg ke'..)
pemadam = penghapus
(Bdk2 indon duk gelak2 kt bdk Msia,deme ckp,'Haha,kok dipggil pemadam? Pemadam tu utk pemadam api dong !'...eh,suka hati kami la..kami guna bhs Malaysia..)
Highlight = Stabilo
(Deme kt cni,guna nama brand utk highlight..x kisah la highlight tu brand apa,deme sebut je,'Mau pinjam stabilo..yg warna hijo..hu3...'Pelik..)
Nombor = nomor
Handset = Hape
Kad = Kartu
Top-up = Isi pulsa
Beg = Tas
Klinik = Praktik
Hospital = Rumah sakit (RS)
ICU = UGD (Unit Gawat Darurat)
Farmasi = Apotek
Meniru = Menyontek
Kedekut = Pelit
Motor = Kereta
Basikal = Sepeda
Kereta = Mobil

Emm,setakat ni, itu sajalah yg ana dpt bagi..
Lain kali,insyaAllah ana share lg ye..

Fi amanillah semua..insyaAllah..
Ilalliqa'

2 comments:

kamaliahashim said...

assalamualaikum .. hehe

testing2 ... alhamdulillah, boleh komen . ;p

Nur Afiqah Mohd. Anuar said...

wslm wbt..
alhamdulillah,blh jgk akhirnya stlh mncoba beberapa kali..Thniah diucpkan =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...