Promo ! Klik Ler..

Wednesday, October 13, 2010

Baju kurung oh baju kurung...Cantik apa...=)

Assalamualaikum wbt..

Hari ni ana dah study filsafat + English, tp x hbs lg..

Ni ada masa ptg2 ni, nk update blog..

Nak cerita pasal baju kurung..
Pndgn org Indonesia tentang baju kurung..

Sepanjang bbrp bulan bljr dan hidup di sini, ana dapat tahu + dgr bhw org2 kt sini x suka dgn baju kurung..Nak tau kenapa?
Sebab diorang ckp baju kurung kita ni old-fashioned n nmpk merimaskan..

Kawan ana nama S**, org Msia,ckp kt ana dan kwn2 lain yg kwn2 Indonesia dia bgtau kt dia supaya jgn pakai baju kurung dah coz nmpk rimas n panas.
Ai,smpai mcm tu sekali..Tp Alhamdulillah kwn ana tu bkn jns nk ikut ckp org sgt..Dia ckp pakai baju kurung la best,nmpk kemas drpd diorg yg jenis pakai kemeja n skirt pnjg..

Em, baju kurung lg cntik + nmpk formal =)
Betul3x..

Kawan ana siap Tanya lg,korg knpa x pakai baju kebaya (baju tradisi)?
Diorg jwb baju tu nk pi event or mjlis2 je..
Haa,tgk,baju kurung blh dipakai di mana2 sj dan bila2 je..
Kan best tu..X mcm diorg,nk pakai kebaya pi kls pun jenuh pikir byk2 kali..

Hmm..ana suka pakai baju kurung coz nmpk kemas,sopan,rapi,cantik dll ..hihi..Betul la kan?
Lgpun ana bukan jns suka pakai kemeja/seluar pi kuliah..Ana hanya pakai kalau nk pi keluar mana2..
Baju kurung untuk ke kls,mencerminkan org Malaysia..
Kat sini, kalau nak cam org Msia especially perempuan senang je..
Tengok kalau ada org pakai baju kurung,haa,tu la org Msia n nnti bila terserempak,senyum2..=)
Senyum tu kan sedeqah =)

Kesimpulannya?
Kami pelajar perempuan yg bljr di sini berbangga memakai baju kurung walaupun org2 kt sini ckp yg –ve psl baju kurung..
Kami akan sentiasa memakai baju kurung yg melambangkan budaya Melayu + Malaysia + kesopanan..
Hidup baju kurung!!?? Hehe…(^_^)

p/s : Kat Msia,x kira Melayu,cina,india semua pakai je baju kurung tau x...X caya?
      Ni gmbr bwh...
      Gmbr masa ana study 2 bulan kt KL...




2 comments:

Sirr al-Asrar said...

kalau jr pakai jubah lagi manis n nmpak beriman..=)

Nur Afiqah Mohd. Anuar said...

huhu..syukran sr..ada jubah tp xpnh pkai lg pi kuliah..insyaAllah nnti pakai =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...