Promo ! Klik Ler..

Friday, May 16, 2008

Alhamdulillah, seronoknya tengok adik macam nie :)

1.

Beberapa hari yang lalu, semasa baru sahaja ana selesai solat Subuh, adik lelaki bongsu ( anak keempat daripada 5) yang lebih mesra dipanggil Syakir datang mendekati ana lalu bertanya,

"Along, selain Al-Fatihah, boleh sebut ape lagi ?"

"Al-Furqan, Al-Kitab, Al-Zikr..kalau Syakir nak senang ingat, Al-Kitab pun boleh. Kenapa ? Ade periksa ke hari nie? "

" Tak lah, saje tanye."

Masa adik ana tanya soalan tu, ana seronok sangat sebab semenjak dia masuk Sekolah Rendah Islam Al-Ummah, dia selalu tanya macam-macam soalan agama kat ana. Syukur, Alhamdulillah !

....................................

2.

"Syakir, Along nak test Surah Yaasiin kat Syakir, boleh?"

"Boleh."

Ana ambil beberapa keratan surah tersebut lantas menyuruhnya menyambung ayat-ayat tersebut. Alhamdulillah, dia dapat menyambungnya dengan baik sekali.

"OK, biar Syakir pulak test Along. Syakir nak tebuk mana-mana ayat dalam surah nie."

"OK, bagi la."

Semasa dia menyuruh ana menyambung ayat yang diberikannya, tak dinafikan ada beberapa perkataan yang ana terlupa. Ana jadi segan kepada adik ana yang berumur 11 tahun nie.

"Along tak ingat?"

"Emm, nampaknye Along kena selalu baca Yaasiin la."

.....................................

3.

Lebih kurang jam 4.30 petang, Syakir baru sampai rumah memandangkan sesi persekolahnnya bermula jam 8.00 pagi hingga 4.30 petang.
Masa sampai je rumah, setelah letakkan beg sekolahnya, dia membaca ayat-ayat dalam Surah Yaasiin.
Ana jadi kagum.
Masakan tidak, dulu masa dia sekolah kebangsaan, balik je rumah, mesti nyanyi lagu-lagu baru di corong-corong radio tapi sekarang tidak.

Alhamdulillah :)

4.


"Mak, mana jubah Syakir?"

"Cari la kat dalam bakul tu, Syakir nak pegi masjid ke?", mak bertanya.

"Ye, lepas Maghrib nie ade Tajwid."

Lantas Syakir keluar dan menaiki basikal menuju ke masjid Nurul Islam yang terletak selang beberapa buah rumah dari rumah ana.

.................................................

Ana tulis nie sebab ana seronok dan kagum tengok adik ana jadi macam nie.
Kalau masa die SK, die tak de nak pakai jubah dan hafal surah Yaasiin.
Tapi lepas die masuk SRI Al-Ummah, Alhamdulillah, dah nampak perubahan yang mendadak.
Insya-Allah, tahun depan adik bongsu perempuan akan masuk sekolah tu jugak sebab SK tak seperti SRI di mana SRI lebih kepada penghayatan agama.

Semoga adik-adikku berjaya menjadi mukmin dan mukminah yang soleh dan solehah, Insya-Allah.

2 comments:

[..si pencari..] said...

tahniah buat adik2 enti..tahniah buat enti jg sbb dpt didik adik2 smpi mcm tu~kne mnta rsepi ni~:p

kahfi8 said...

assalamu'alaikum..
kagum jugak pd adik enti..
heh ana dulu sekolah tu jugak.. kiranya senior adik enti laa..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...