Promo ! Klik Ler..

Wednesday, July 20, 2011

:: Masakan 1 ::

Assalamualaikum wbt.
Didoakan sahabat2 berada dalam keadaan yang sihat sejahtera, insyaAllah.
Ucapkan-lah Alhamdulillah di atas segala nikmat pemberianNya, 
moga kita menjadi hamba yang sentiasa bersyukur, amiin.

Hari ni ana cuma nak share psl resepi.
First time ana nak ckp psl resepi.Huhu.
Resepi pankek.
Ni adlh kali kedua ana makan pankek.
First time makan pankek kat Medan, kat Sun Plaza, restoran Mr.Pancake.
Masa tu ana makan pankek dengan ayam,salad,cheese,bla2x.
Pendek kata mcm burger, cuma roti burger tu digantikan dengan pankek.
Ana mkn kt situ sbb nak try makan n rasa je.
Memang berbaloi dan kenyang.
Sedap, Alhamdulillah.

Semalam ana makan lg pankek kali kedua cuma bezanya kali ni ana buat sendiri.
Alhamdulillah jadi pankek tu. Cantik je, mcm dorayaki doraemon saiz besaq.
Dulu kt Medan tgh boring2, duk search internet psl resepi, sekali jmpa resepi pankek.
Ana tgk bahan2 dia, insyaAllah mudah je nk membuatnya.
Boleh la kot nak buat kt Msia.
Lps tu dh blk sini, adik bgsu nmpk ana print resepi ni, trs dia soh ana buat cpt2.

Ana amik resepi tu dr bloh sorg akak ni.
Leh tgk kt sini yep :)

Pankek ni blh makan dengan apa2 je.
Salu ramai org makan dgn butter + madu cuma smlm kami semua makan dengan aiskrim.
Sbb ptg smlm panas sikit,hehe.
Lg 1, pankek ni x berminyak.
Nama pun PANkek.
Masak ats pan je.Pstikan Non-stick pan ok.
X pyh ltk minyak atau butter ats pan tu, trs ltk je adunan tu.

Masa ana tgh duk ltk adunan pankek ats pan tu, mak ana pesan nnti balikkan pan tu guna senduk kayu je, jgn guna sudip sebab nnti pan tu calar.
Ana pun ikut ckp Mak ana.
Tapi mmg betul, non-stick frying pan ni dia kena guna senduk kayu sbb non-stick frying pan (short form : NSFP- mls nk tls pnjg2 :P) ada 1 lapisan TEFLON.
Teflon ni sjns bhn kimia polymer, kbykan teflon ni ada pd NSFP.
Sbb tu bila kita ltk mknn apa2, dia x melekat kt pan ni mcm kuali lain kan.
Sbb ada teflon :)
Sbb tu jgk x leh kasi itu NSFP calar sbb nanti teflon tu hilang, bila teflon tu hilang. maka pan tu dh x kan non-stick lg. Dh jd mcm pan biasa dh.
Itu lah yg berlaku pd 1 lg pan kt rumah kami. Hbs hilang teflon tu. Kena marah dgn Ayahanda.Huhu.
Nnti pd sapa2 yg ada dapur sndiri, yg dh nak kawin ke, make sure beli pan yg ada teflon ok.
Salu ada lekat kt pan tu sticker tulis TEFLON masa baru beli kt kedai :D
Ni bnda ana bljr masa form 6 dulu, Alhamdulillah ada manfaatnya.

Sampai sini sj.
Try lah buat pankek tu, mudah je :)
Ilalliqa'.

-Hp xde kamera, kamera digital pon x de. Maap la ye,amik gmbor dr tenet jek-

5 comments:

kamaliahashim said...

pqah~ teman pon bru je wt pancake kelmarin! .. beluberi~~~

Nur Afiqah Mohd. Anuar said...

iye ? Allah,kita ni mmg serasi la..salu aje kebetulan sama..hehe..em,sedapnya pancake beluberi..nak2x..

td pqah buat potato wedges.. :)

Sirr al-Asrar said...

1st rasepi yg sr belajr dlm kitchen..

simple but delicious..^^

kamaliahashim said...

bile eh kte boleh masak same2 .hehehe berangn2 ;)

Nur Afiqah Mohd. Anuar said...

sr hisham > oo,frst resepi ke ? thniah2...sedap n x berminyak, sesuai utk semua..leh bg patient kt hspital mkn kot ? he3..

kamaliah > eh, blh je..jom2..main masak2 kt dapur rmh maliah :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...