Promo ! Klik Ler..

Tuesday, May 17, 2011

:: Dah Lama X Memanah ::

Assalamualaikum wbt..
Didoakan agar sahabat2 berada dalam keadaan yang sihat walafiat hendaknya, Alhamdulillah..

Post kali ni pasal memanah..
Ada sesiapa kat sini suka memanah atau pernah memanah ?
Ana pernah memanah sebab masa ana form 1- form 5 ana masuk 
kelab Memanah kt sekolah.
Nama kelab memanah kat sekolah ana adlh Imam Syafi'e Archery Club :)
Guru penasihat adlh Cikgu Suhaimi Mahfuz.
Ana cuma jadi ahli kelab je, bukan atlet sekolah.
Bila ada kem untuk kelab memanah, ana pasti akan terpilih untuk join kem tu..
Best2x..Alhamdulillah 
*Tq kwn2 sudi pilih ana* :)
Lgpun best sbb buat kat Cameron Highlands..Hehe..
Masa form 3, form 4 dan form 5..
Seingat ana, ana cuma join yang masa form 3 dan form 4 je..
Semuanya buat kat Cameron..
Sejuk + kat Cameron ada padang yg luas untuk memanah..

Sepanjang 5 tahun ana jadi ahli kelab memanah, boleh dikira berapa kali anak panah ana kena dkt bulatan tu, kalau ada yg terlekat pun dekat part yang warna putih dgn hitam je..
Yang lain2, semua anak panah ana jatuh kat rumput je..Hu3


Tapi sekurang-kurangnya masa ana form 4, ana dapat jugak panahkan anak panah ana tepat kat centre tu..Yang part wrna kuning tu..
Time tu memang best..Rasa excited sgt..
If x kena kuning, kena kat merah..
Alhamdulillah..
*Menjadi penyumbang markah pada kumpulan masa kem*
*Kumpulan pun menang :D*

- Ni alat memanah atlet, patutnya ahli biasa x blh guna alat ni sbb ni mahal (beribu2 RM) + khas utk atlet, tp sbb terlupa nak bwk yg ahli punya alt, trpksa guna..Best guna alt panah atlet ni..Dpt jgk aim kt wrna kuning n merah ;) -
Itu pasal pengalaman ana masa sekolah dulu..
Seriously ana sgt rindu nak memanah lagi..
If ada duit, dah lama ana join kelab memanah kat mana2..
Tapi biasa la, nak join kelab ni bukan murah..
Kena ada duit dlm poket sekitar RM500-1000 kot..X slh ana la..tu pun untuk sebulan rasanya..
Kena tunggu dah kerja dan bergaji, nanti ada masa blh pergi memanah..
Ajak suami dgn anak2 sekali :D
*Impian*

Dalam Islam, kita dianjurkan untuk memanah.
Tahu kan ?
Betul la~
X percaya ?
Baca ni..

Dari Salamah bin Al-Akwa’ radhiallahu anhu dia berkata:

مَرَّ النبيُّ صلى الله عليه وسلم عَلَى نَفَرٍ مِنْ أَسْلَمَ يَنْتَضِلُوْنَ فَقالَ: اِرْمُوا بَنِي إِسْماعِيْلَ فَإنَّ أَباكُمْ كَانَ رَامِياً

“Nabi shallallahu alaihi wasallam pernah melewati sekelompok Bani Aslam yang berlomba memanah. Lalu beliau bersabda, “Memanahlah kalian wahai anak keturunan Ismail, karena sungguh ayah kalian adalah seorang pemanah.” 
(HR. Al-Bukhari no. 2899)

Dari Uqbah bin Amir radhiallahu anhu dia berkata: Saya mendengar Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda di atas mimbar:

وَأَعِدُّوا لَهُمْ ما اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ، أَلآ إِنَّ الْقُوَّةَ الرَّمْيُ، ألا إن القوة الرمي، ألا إن القوة الرمي

“Persiapkanlah semua kekuatan yang kalian miliki. Ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah, ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah, ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah.” 
(HR. Muslim no. 1917)

Dari Uqbah bin Amir radhiallahu anhu dia berkata: Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda:

مَنْ عَلِمَ الرَّمْيَ ثُمَّ تَرَكَهُ فَلَيْسَ مِنَّا أَوْ فَقَدْ عَصَى

“Barangsiapa yang tahu cara memanah lalu dia meninggalkannya maka dia bukan golongan kami atau sungguh dia telah bermaksiat.” 
(HR. Muslim no. 1919)

Penjelasan ringkas:
Agama Islam adalah agama yang kuat dan agama yang memerintahkan untuk senantiasa mempersiapkan kekuatan dan menempuh semua wasilah dalam mengumpulkan kekuatan. Dan di antara bentuk persiapan kekuatan yang diperintahkan dalam Islam adalah memanah dan menembak. Nabi shallallahu alaihi wasallam mendorong para sahabat dan umatnya agar bersemangat dan berlumba dalam mempelajarinya karena kemampuan memanah dan menembak ini sangat diperlukan dalam jihad di jalan Allah dan dalam membela kaum muslimin. Dan dari sisi yang lain, Nabi shallallahu alaihi wasallam juga mencela dengan sangat orang yang mengetahui cara memanah yang baik lalu dia meninggalkannya tanpa uzur yang dibenarkan oleh syariat.

*Ana copy dari web ni*

Jadi..
Apa lagi yang nak ditunggu ?
Jom memanah !
Anjuran dalam Islam yang harus kita kuasai :)
Kepada sesiapa yang dah tahu cara2 nak memanah, teruskan dengan memanah dan ajar kwn2 kita yg blm ada experience memanah lg..
Kepada sesiapa yang x tahu lagi mcm mana nak memanah, boleh tanya sahabat2 anda..
Nak tanya ana pun boleh, tapi ana ingat sikit2 je, better tanya kat atlet..Kawan ana ramai atlet..Ana boleh tolong tanyakan :)


-  Ni lah yang ahli2 biasa guna..Ni pun mahal jugak..RM500-700..Hehe..Tinggi alat ni sama dengan tinggi ana ;) -
P/s : Ana dah buang lagu dari blog ana ni..Ok kan ? Ke..nak ana ltk jugak lagu kt blog ni ? Sbb rasa mengganggu pulak if shbt2 tgh baca2 kan..

Ilalliqa'
(^_^)

3 comments:

Amirul Ashraff said...

Asslamualaikum,mohon nak share artikel blog admin ni. Mohon maaf.

nur afiqah said...

Silakan.

nur afiqah said...

Silakan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...