Promo ! Klik Ler..

Thursday, May 19, 2011

:: Nak Masak ! ::

Assalamualaikum wbt..
Apa khabar sahabat2 ?
Ana doakan agar sahabat2 semuanya sihat2 hendaknya, amiin :)

Sebenarnya ana x tau nak tulis apa hari ni..
Tapi tadi masa bukak blog ni, ana ternampak ada org post kat blog Cina Islam (Ustaz Idham Lim)
psl resepi Sotong Tempura..
Ana pun baca la..
Tgk2, baca2, senang jgk nak buat Sotong Tempura tu..
Semua bahan2 tu ada kt rumah..
*Rumah kt Malaysia..He2*
Terus ana rasa nak buat dan masak sotong tempura tu..Nmpk mcm sedap..
Dah la tangan ana ni dah dekat 5 bulan x pegang kuali + senduk + sudip..
Ye la, ana duk sini memang makan kt luar je smpai dh x tau nak makan apa lagi + x da dapur..
*Dh x lalu mknn sini*
~ Sabar menanti time nak balik ! :D ~

Rindu nak masak..
Balik Malaysia nanti, ana akan try resepi Sotong Tempura ni..
Hehehe...
Lps tu, ana nak buat kek la sbb ana x prnh buat kek lg..
Selalu ana tlg Mak masukkan bahan2 je..
Umur dah 21, kek pun x reti buat lagi kan ?
Huhu..
Lagi nak buat apa ye ?
Haa..nak buat pizza la..
Nak uli2 tepung tu sbb sblm2 ni Mak & Ayah ada suruh ana uli, tp ana suka lari..
Ana cuma tolong part nak griskan bekas + taburkan bhn2 ats pizza je..He2..
Mtk maaf Mak & Ayah..nnti Along balik, Along uli pizza pulak ye :)
Kesian kat Mak kan..susah payah uli..Kami adik2 tau makan je :P
Lagi apa ?
Hmm, nak buat cucur kucai..
Tu cucur kesukaan Ayah ana..
Ayah ana selalu mtk Mak ana buat cucur kucai ptg2..Hihi..
Lagi apa ?
Berapa banyak 'Lagi' daa...
Hm, masak je la apa2 yang kamu nak ye cik Afiqah..
Masak kari ikan ke kari daging ke kari ayam ke ikan bawal masak merah ke nasi goreng ke telur dadar ke..
Eh, ada lagi..
Nak buat puding la..Hehe..
Oh ! Paling penting..
Ana nak buat Pisang Goreng Bandung !
Tu resepi dari sini..
Ana x tau la kt Malaysia ada ke x tp pisang goreng ni dia ltk susu krimer coklat + keju parut..
Sedap !!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok..Stop cakap pasal makanan + your plan..
Hari ni ana dpt anak sedara baru !
Alhamdulillah..baby boy..
Sbnrya dia patut  keluar dari perut minggu lepas, tapi still x keluar2 lagi smpai pagi td kena operate..
Beratnya 3.8 kg..Berat kan ?
Thniah kepada Kak Ya & Abg Nan krna mnjadi Abi & Umi akhirnya..
Hari ni Opah dah ada cicit baru..cicit sulung lagi tu..
Alhamdulillah dan thniah dan "Yeyeye" utk Opah..
:)
Bila baby dh ada, maka ana scra rasmi tlh mndpt gelaran "Mak Long"..Hehe..
Mak Long tp Pak Long x de lagi kan ?
InsyaAllah, nnti baby dpt la Pak Long..
Pak Long x muncul lg..Dia tgh persiapkan diri menjadi individu berjaya :)
Mak & Ayah ana tlh mndpt gelaran atuk/opah jugak..hehe..
Mak & Ayah dah ada cucu sedara la..

Smlm senior ana kt USU, dpt anak jugak..
Anak perempuan..
Senior ana ni org Malaysia la..Org Kelate..
Baru blk thn lps..
Thn ni dh dpt anak..
Alhamdulillah..Thniah2x..
Bayi kome sgt2 la comel..
Geram nengoknya..
~ Sabar2x ~

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kesimpulan
Wanita2 di luar sana termasuk ana belajarlah memasak..
Bljr memasak serba-serbi, bukan hanya tau goreng telur je..
Memasak ni keperluan, bukan suka2, bukan saja2..
Bila pandai masak, x de la susah2 asyik nak makan luar je kan..Jimat pun jimat :)
Lgpun, lelaki nak dpt isteri yang pandai memasak tau !
Cairkan hati suami anda nanti dgn masakan anda..
Nanti Mak Mentua pun bangga dapat menantu pandai masak
:P

- Mak mentua gembira melihat menantunya pndai masak..Anda nak jd mcm ni x? Ana nak :) -

Alhamdulillah & Thniah kepada sesiapa yang telah dikurniakan cahaya mata..
Bersyukurlah dengan anugerah Allah yang x terhingga ini kerana anak membawa cahaya & kebahagiaan dalam alam rumah tangga..
Letak lah nama anak yang ada maksud ya..
Lps tu, jangan letak nama yang payah nak sebut, kan zmn skrg org suka ltk nama moden2 sgt..
Amik la nama yg simple tapi sgt bermakna sprti Ainul Mardhiah atau Iskandar Zulqarnain ke..
*Iskandar Zulqarnain nama anak sedara ana*
*Cucu Tok Su*
Beli buku Nama2 Anak dalam Islam kat kedai..kan ada banyak..
Nak letak nama Nur Afiqah pun boleh..
Sangat2 dialu-alukan ;)

- Kasih seorang ibu yang tiada batasnya..Ya Allah,kurniakanlah daku & bakal suami anak2 yang soleh & solehah-
Till then..
Ilalliqa'..
Wassalam
:)

2 comments:

kamaliahashim said...

hehe .. baik kak .. sgale nasihat akk sy simpan baik2 dlm hati ..

simpan je .. ;p

Nur Afiqah Mohd. Anuar said...

dlm hati je ? hehehe..
suka hati adik la..akak dh nsht dh..hik3 ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...