Promo ! Klik Ler..

Monday, May 23, 2011

:: Kemalangan ::

Assalamualaikum wbt..
 Hari ini Isnin bersamaan dengan 19 Jamadilakhir 1432 Hijrah / 23 Mei 2011 Masihi..
Didoakan agar saudara2 sekalian berada dalam limpah kurniaNya, insyaAllah..
Semoga segala amalan yang kita lakukan hingga ke saat ini mendapat rahmat di sisiNya, Amiin..

Tadi lepas ana habis makan tengahari, kwn sekampus bgtw ana Nurul accident..
Allah..terkejut ana..
Terus ana dgn kwn lg sorg, Jeeva pergi rumah dia nk lwt dia dan tgk keadaan dia mcm mana..
*Rumah dia depan kampus je*
Sampai2 kt rumah Nurul, nmpk mata Nurul bengkak..
Menangis..Ya lah, sakit kan..
Mula2 ana juz nmpk leher dia je calar-balar, sekali kwn ana tunjuk kepala dia..
Allahuakbar..Kepala dia kena jahit..4 jahitan lagi..
Lepas tu,telinga dia pun berdarah, kaki dan tangan dh hampir bengkak dan luka2..
Berdasarkan cerita, Nurul nak lintas jalan, time dia nak lintas tu, suddenly muncul motor secara tiba2 lalu melanggar Nurul..
Nurul jatuh dalam keadaan baring mencium tanah dan HP BlackBerry dia terpelanting..
Lepas tu, Nurul still mampu untuk bangun cuma dia dah pening2, dia pegang kepala dia, tgk2 kepala dia berdarah..Teruk jugak darah tu sampai kena 4 jahitan :(
Dlm Nurul kena accident tu, ada pulak laki Indon ni amik kesempatan nak curi Hp Nurul..Eii,tlg la..Org kt sini suka sgt kan nk mencuri, pantang nmpk kesempatan, trs je nak amik..
Org tu tgh accident dan perlukan hp dia nk call org, blh pulak nk curi masa tu..
Nsb baik Nurul nmpk dan mtk org yg tlg dia tu (org yg lggr tu x mtk maaf pun,kwn dia yg tlg mtk maafkan,ish !) utk mtk blk hp dia kt org tu..
Mula2 org tu x nk kasi, last2 baru dia nk kasi..
Dh la Hp tu mahal, penting pulak tu, sng je nk curi kan..
Sabor je la~~~
Lps dpt hp,Nurul trs call kwn2 ckp dia x dpt dtg sbb dia accident dan trpksa x dtg Pemicu..
Hmm..Baru je pagi td Nurul bising2 kan psl kes pemicu susah..
Ujian Allah kan..Kita x tau nk dtg bila..Nurul sbr je la ya :)
Skrg Nurul pi rehat kt rumah mak angkat dia..
Mak angkat dia org Indonesia..
Kami semua doakan agar Nurul cepat sembuh ya..

Actually, nak melintas jalan di Medan ni adalah perkara yang cukup mencabar..
Kena pandai amik peluang untuk lintas jalan..
Jgn pernah berharap nak lintas bila jalan dh clear mcm kt Malaysia tu sbb jln kt sini x kan pernah nak clear..
Masa awal2 dtg Medan, ana cukup takut nk melintas jalan..
Sekarang Alhamdulillah ana dh pandai nak melintas jalan di sini..
Kdg2 ana melintas sorg2..
Tp bila Nurul dh kena langgar, ana jadi takut..
Sbb org2 kt sini x prnh langsung nak bg peluang pada pejalan kaki utk melintas..
Dh la kt sini x de lintasan utk pejalan kaki, traffic light utk pejalan kaki pun x de :(
Sedih..

******************************************************************************

Right now, ana sedang mengalami selsema..
Allahuakbar..Jadi lagi selsema..Rasa baru je haritu sembuh..
Badan dh panas, dh mula menunjukkan tanda2 mahu demam ;(
X boleh2x..
Kena byk makan ni..
Kena makan buah..
Kena makan Vitamin C..
Minum tablet Redoxon..Tp tablet tu tinggal 1 je, terpaksa beli yg baru kah ?
Kat sini mahal :(
Kalo Ayah tau ana nak demam, mesti Ayah soh beli jugak segala buah + vitamin..Hu3..
Sakitnya hidung..dari tadi bersin..Hu3x..
:(

Khamis ni nak kena pindah rumah baru dh..
Sedihnya nak tinggalkan Sei Padang ni..
Lps ni bilik dh share dgn kawan, kalo nk Skype, kena pi duk kt ruang tamu sorg2 la..
Biar lah ruang tamu itu menjadi tempat lepakku..
InsyaAllah, kita akan berjumpa kembali bulan 2 ini ya Sei Padang..
Afiqah x nak duk Gang Kemuning tu sbb tuan rumah tu kan pysho..Hu3..=_=

**************************************************************************

KESIMPULAN
Jika dilihat kembali, kemalangan dan kematian itu akan datang kepada kita secara tiba2..Kita x akan pernah tahu bila ia akan terjadi pada kita..
Maka, bersedialah..
Allah akan menguji kita dengan sebarang ujian yang dirasakanNya mampu untuk kita hadapinya..

Jika kita sakit, bersabarlah..
Sakit itu datangnya dari Allah swt..Tiada yang lain..
Sakit itu untuk kaffarahkan dosa2 kita..
Bykkan bersabar..
Tubuh sdg menjalankan tugas immune-nya :)
Normal la tu :)
Apapun, kesihatan tetap perlu dijaga..
Umat Islam harus sentiasa sihat & cerdas :)
Bersama membentuk peribadi Muslim yang soleh dan cergas !




2 comments:

kamaliahashim said...

semoga cepat sembuh pqah .. sabar2 ..

tolong smpaikan salam kat kwn fiqah tu :)
semoga cepat sembuh juge ..

sabar, ujuian tanda Allah sayang :D
beruntung korg jdi insan terpilih ..

takutnye lalai dlm nikmat,

Allah ..

die kne tahan kat hospital tak ?

Nur Afiqah Mohd. Anuar said...

insyaAllah..tq Maliah :)
insyaAllah,nnti fiqah smpaikan..dia mnt MatLutfi oo..

dia x kena thn pun..juz hope dia pi hspital la,cek atau buat xray sbb kepala kan..risau jgk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...